• Installatie techniek

  Installatie techniek

 • Zwembad techniek

  Zwembad techniek

 • Centrale verwarming

  Centrale verwarming

 • Sanitair

  Sanitair

 • Zwembad techniek

  Zwembad techniek

 • Legionella preventie

  Legionella bestrijding & preventie

 • Duurzame energie

  Duurzame energie

 • Sanitair

  Legionella preventie

 • Zwembad techniek

  Zwembad techniek

Jaarlijkse controle van de keerklep

De overheid stelt een jaarlijkse keerklepcontrole van uw drinkwaterinstallatie verplicht als een van de beheersmaatregelen in het kader van legionellapreventie. Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Vervuild water zou kunnen terugvloeien als de keerkleppen in uw waterleiding niet goed functioneren en zo een risico op legionellabesmetting vormen. Ook keerkleppen in brandslanghaspels moet u periodiek laten controleren.

 

 

Wat is een keerklep?

Een keerklep wordt ook wel terugslagklep genoemd. Bijna alle apparaten die op de waterleiding zijn aangesloten, hebben een keerklep ofwel terugslagklep. Denk aan uw vaatwasser, wasmachine of professionele koffiezetapparaten. Apparaten moeten voorzien zijn van een controleerbare terugslagklep met CA beveiliging of een EB keerklep als ze op de waterleiding zijn aangesloten. Wij hebben goede ervaringen met bijvoorbeeld Watts EB of CA keerkleppen. Terugslagkleppen voorkomen dat vervuild water terugstroomt in de waterleiding.

Wat doen wij bij keerklepcontrole?

Keerklepcontrole is als vast onderdeel van legionellapreventie opgenomen in een legionella beheersplan. U kunt vertrouwen op de kennis en ervaring die Kanters Installatietechniek uit Terborg heeft op het gebied van legionellabestrijding en -preventie.

Als we uw drinkwaterinstallatie niet eerder hebben gezien, kijken we of de juiste controleerbare terugslagkleppen, met terugstroombeveiliging CA, zijn gebruikt en of deze juist gemonteerd zijn. Vervolgens controleren we of de terugslagkleppen goed functioneren. Als het nodig is, vervangen we niet goed functionerende terugslagkleppen in uw waterleidingsysteem door goedgekeurde CA keerkleppen. U krijgt van onze keerklepcontroles een duidelijke rapportage. Met een sticker geven we aan dat wij een keerklepcontrole hebben uitgevoerd. 

Keerklepcontrole van brandslanghaspels

Het water in brandslanghaspels staat gelukkig en hopelijk langdurig ongebruikt stil. Vooral in zwembaden en verzorgingscentra, waar de temperatuur vaak wat hoger wordt gehouden, is er dan een risico op legionellabesmetting. Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Bij temperaturen tussen de 25 en 50 graden Celsius kan de legionellabacterie welig tieren en zich nestelen in slijmlaagjes aan de binnenkant van waterleidingen en brandslangen. Brandslanghaspels hebben daardoor een extra risico op legionellabesmetting.

Eenmaal per jaar moet een controle van de brandslanghaspels op legionellabesmetting plaatsvinden. Tijdens deze jaarlijkse controle reinigen en spoelen we de brandslangen. Nadat we ook de terugslagkleppen hebben gecontroleerd, verzegelen we de brandslanghaspel, zodat zuurstof uit het water verdwijnt en de kans op legionellabesmetting kleiner wordt. Schakelt u Kanters Installatietechniek in voor de controle van uw keerkleppen? Bel dan naar 0315 32 36 09 en maak direct een afspraak.